Apelsinmannen

Roman: 1983, TV-film som vann Prix Europa som årets bästa drama: 1990,
Pocket: 1988, Klot: 1995.

bs_bok_apelsinmannen.jpg

 

Apelsinmannen kallades i pressen den mystiske person som figurerade i en lång rad av 50-talets skandalomsusade rättsprocesser. Namnet fick han för att ha bjudit den riksbekante pastor Kejne på förgiftade apelsiner, som omsider ledde till dennes död.

Birgitta Stenberg kände Apelsinmannen och följde det egendomliga händelseförloppet ur hans synvinkel.

Om den här perioden har hon nu skrivit en roman. Det var en tid då det cirkulerade uppjagade rykten om en homosexuell konspiration bland makthavarna i Sverige, då Vilhelm Moberg förgäves offrade år av arbete på att försöka ge offentlighet åt vad som skedde, då tidningsskiverierna kring Haijby, Kejne och Quensel var som hetast och mest förvirrande. En tid då Berzelii-kravallerna skakade stockholmarna, då avantgardeteatrarna och källarklubbarna växte fram i Gamla Stans gränder och poeten Paul Andersson var ett geniförklarat enfant-terrible i de litterära kretsarna

Birgitta Stenberg vandrade in i  den miljön för att träffa litteratörer och poeter och skriva en roman om det surrealistiska persongalleri hon där fann. Men de poetiska drömmarna skar sig snart och hon fann sig stå inför en högst påtaglig verklighet, fylld av politisk sprängstoff.

Apelsinmannen är förankrad i det självupplevda, men är för den skull inget reportage. Liksom Birgitta Stenbergs ”Kärlek i Europa” kan den betecknas som en pikareskroman, en mycket personlig skildring med lekfulla och burleska dimensioner av ett nära förflutet som i dag kan förefalla exotiskt.

Apelsinmannen

Med sin självbiografiska romansvit håller Birgitta Stenberg på att samla ihop till en ovanlig berättelse om en inte helt vardaglig livsodyssé. Hon blandar oförblommerad redovisning av speciella, fölr att inte säga extravaganta, erfarenheter med fantastiska utsvävningar ur realismen som gör henne till en främmande fågel i vår hummande och småpryda kultur.”

Jörgen Eriksson i DN.


”Spännande och professionellt välskriven. Den är otvivelaktig grov, i ordets goda mening...”

Leif Carlsson i SvD


”En lycklig sammansmältning av reportage och roman.”

Karin Palmkvist, Sydsvenska Dagbladet


”Så sardonisk och bitande att jag tänker på både Moa Martinson och den nya nordamerikanska kvinnolitteraturen.”

Carl Henrik Svenstedt, DN

Sök lägsta pris på bokfynd.nu (häftad)

Sök boken antikvariskt på bokborsen.se

eller köp e-bok

birgitta_stenberg
Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Design och underhåll
av denna webplats, se
www.femtrappor.se

birgitta stenberg