Åtrå och strid

2005

Diktarna inför nutidsproblemen

Göteborgs Filmfestival låter varje år en författare skriva en bok som bygger på upplevelser i samband med film och drama, gärna från själva festivalen givetvis. Själv har jag breddat stoffet till att omfatta både samarbete och kontroverser med regissörer och annat filmfolk. Baksidestexten lyder:
Hon snackade Bergman med Fellini, nobbade Dramaten, blev jagad av maffian med en italiensk stjärna på Sicilien, bråkade med Gunnar Hellström om Raskenstam, ställde till med skandal i Sveriges första såpa och upplevde hur en demonregissör manipulerade sina skådespelare på gränsen till det outhärdliga.

I Åtrå och strid ser Birgitta Stenberg tillbaka på sitt liv och minns sina erfarenheter från filmvärlden och dess besläktade världar. Hon blandar, friskt och flödande, självbiografiska avsnitt med inspirerande tankar om arbetsmetoder och drivkraft, reflektioner om samtiden, och ilska över manusförfattarens undanskymda roll.

I boken finns också två radiopjäser och utkastet till ett kortfilmsmanus, som aldrig blev klart – ämnet var för känsligt. Sist men inte minst får vi tio alldeles färska, typiskt stenbergska, illustrationer.

birgitta_stenberg
Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Design och underhåll
av denna webplats, se
www.femtrappor.se

birgitta stenberg