Kärlek i Europa

 (roman) 1981

bs_bok_karlekieuropa.jpg

 

Kärlek i Europa (roman) 1981 samt flera olika pocketutgåvor mellan 1982 och 2003. Kronologiskt sett första boken i den sjävbiografiska serien. Handlar mycket om poeten Paul Andersson som senare skulle utgöra den röda tråden i hela serien. Utspelar sig i Sverige, Frankrike, Italien och Spanien. Är en sorts frän bildningsroman som de kallades förr. Jag ville skildra hur livet kunde te sig för en ung flicka som kastade sig ut i Europa i avsikt att bli författare och skildra allt hon upplevde på den resan. Den är rakt på sak, uppriktig och minst av allt en försköning av vad som hände mig i min tonåriga dumdristighet. Själva titeln hämtade jag från Palle när han konstaterat att diktsamlingar inte gav några pengar och utropade: Jag ska skriva en roman om mitt vidlyftiga erotiska liv här på kontinenten och den ska heta Kärlek i Europa! Han skrev den aldrig men berättade om den för Bonniers när han bad om förskott.

Kärlek i Europa (flera olika utgåvor, denna text är hämtad från Månpocket):

”Boken är nånting så sällsynt som en kvinnlig pikareskroman. Huvudpersonen förflyttar sej från Stockholm till Paris till Cannes till Stockholm till Rom till Capri, alltid lika hungrig på livet, lika oförskräckt nyfiken, dumdristig, djärv, aningslös, cynisk, förväntansfull, desillusionerad... Ändå är det humorn och den varma sensualismen som är mest påfallande i romanen.”

Märta Tikkanen

”Det finns drivor av självbiografiska, självupptagna romaner om unga författares svårigheter att bli författare. I denna annars så tjatiga genre är ’Kärlek i Europa’ en lysande outsider.”

Lennart Bromander, Aftonbladet

”För mig känns det som ett modigt och ärligt sätt att skildra erotik, ur ett genuint kvinnligt perspektiv.”

Åsa Moberg, Fönstret

Sök lägsta pris på bokfynd.nu

Sök boken antikvariskt på bokborsen.se

eller köp e-bok

birgitta_stenberg
Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Design och underhåll
av denna webplats, se
www.femtrappor.se

birgitta stenberg