Fritt förfall

Roman 1952/2006

fritt_forfall

 

År 1952 tackade Bonniers nej till denna min första roman, antagligen var ämnet på 50-talet alltför brännande. Dr Svensson skrev: ”Manuset saknar litterära kvalifikationer”. Detta till trots kom Caroll ut under namnet Fritt förfall hos Normal förlag år 2006.

Sök lägsta pris på bokfynd.nu

Sök lägsta pris på prisjakt.nu

Sök lägsta pris på billigast.se (pocket)

Vit av natten

 (roman) 1958

Vit av natten

Vid det här laget arbetade jag som allroundvolontär på syndikalistiska Arbetaren som då var dagstidning. Boken är resultatet av den påverkan Metamorfos’ idévärld hade på mig samt min egen förkärlek för realistiska skildringar. Mötet mellan dessa båda synsätt resulterade bland annat i en recension som fick mig att välja sida. Den löd ungefär så här: Det man dock minns ur boken är skildringen av den trotsiga unga flickan.

Mikael och Poeten

bs_mikaelochpoeten.jpg

(roman) 1956

Kom ut på Norstedts, själv vågade jag inte lämna in manuset. Lennart Nilsén- Somre som skötte Metamorfos- gruppens utgivning, tog med det till Norstedts. Lasse Bergström telegraferade därifrån till min poste restante-adress i Dubrovnik: ”Välkommen till den unga Parnassen. Boken antagen med acklamation.” Misstänksamt slog jag upp det sista ordet. Lycklig som aldrig förr tog jag mig hem till Sverige, bland annat anställd som totalt okunnig spritkassörska på färjan Sassnitz-Trelleborg-Travemünde. Baksidestexten berättade att författarinnan ”har bakom sig en rad resor i olika länder. Hon har arbetat som tolk och gästspelat på en engelsk-språkig teater i Stockholm”. Och Mikael och Poeten ”är berättelsen om en stad och om några människor som lever inom konstens trollcirkel”. Staden var Gamla stan i Stockholm, Poeten vare Palle och både han och Mikael återkom senare i den mer realistiska skildringen Apelsinmannen.

De frånvända

 (roman) 1964

De frånvändaDe frånvända skildrar livet i racerbilskretsarna i Italien och samtidigt hur narkotikan nått in bland outsider-ungdomar i Sverige.

Läs mer


Chans

 (roman) 1961 (film) 1962 i
(pocket) 1962 och flera gånger
därefter, senast 2000.

Våldgästen

 

Blev mitt publika genombrott, recensionsdagen ringde 29 tidningar och tidskrifter för att göra intervjuer och sju filmbolag. Jag valde SF eftersom Ingmar Bergman fanns där.

Läs mer

Våldgästen

 (roman) 1963

Våldgästen

Den här romanen var en uppföljare till Chans så tillvida att jag hade en idé, jag ville skildra det kriminella livet inifrån. Chans hade handlat om raggarnas småbrott, Våldgästen tog hand om de lite mer avancerade men fortfarande blygsamma brottslingarna, förorternas gängbildningar och kaffevoltor på kåkarna.

Läs mer

Raskenstam

Roman: 1983, Film: 1983 

raskenstam

 

Handlar om den gode bedragaren Raskenstam med sina 108 fästmör runt om i Sverige. Baserad på filmmanus med samma namn.

Läs mer

 

kriminalberättelse

Äntligen av med liket

KRIMINALBERÄTTELSE 1998

Äntligen av med liket

 

Den här lilla deckaren ingick i en serie som såldes på X2000 och i Posten och butiker under en enda vecka, sedan kom nästa bok. De var alla 60 sidor långa och kostade 40 kronor.

birgitta_stenberg
Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Design och underhåll
av denna webplats, se
www.femtrappor.se

birgitta stenberg