Spanska trappan

Roman: 1987, Pocket: 1988, Klotband: 1994

bs_spanskatrappan.jpg

 

”Med sin självbiografiska romansvit håller Birgitta Stenberg på att samla ihop till en ovanlig berättelse om en inte helt vardaglig livsodyssé. Hon blandar oförblommerad redovisning av speciella, för att inte säga extravaganta, erfarenheter med fantastiska utsvävningar ur realismen som gör henne till en främmande fågel i vår hummande och småpryda kultur.” Jörgen Eriksson Dagens Nyheter

Klotupplagans baksidestext:

När den italienska pressen skrev att poeten Paul Andersson ”försökte begå självmord genom att kasta sig ut från ett fönster i första våningen”, var det då hela sanningen? Och Robert, som hällde ut en dunk fotogen och tände på sängen där Paul låg och sov, tyckte han det straffet var rättvist för vad som hänt i Spanska trappan?

Vad hade egentligen Gullan för sig, hon med den idealistiska tidningens skarpaste hjärna? Varför försökte hon få sin älskade i fängelse?

Blev lilla Angelica förförd av en katolsk präst?

Och Birgitta själv, visste hon om att hon var anställd och avlönad av CIA i ett par års tid? Eller var hon bara blåögd?


Birgitta Stenbergs unika, starkt utlämnande romansvit består av Kärlek i Europa, Apelsinmannen, Spanska trappan och Rapport, vilka också kan läsas helt fristående. Det är en fräck och humoristisk berättelse om en ung flickas odyssé i 50-talets europeiska bohemkretsar.

Och på ett nästan Felliniskt manér låter Birgitta Stenberg sin berättelse flöda över av bisarra, groteskt, förunderligt skäna existenser. De väller in, finns överallt där hon rör sig, med såriga munna, vickande höfter, smutsiga kläder och eleganta skor; bögar, kåta munkar, langare, hallickar och horor. Hela människomenageriets alla extrema varianter. Frånstötande och förföriska.

Lisbeth Larsson i Expressen då boken utkom 1987

Sök lägsta pris på bokfynd.nu (häftad)

Sök boken antikvariskt på bokborsen.se

eller köp e-bok

birgitta_stenberg
Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Design och underhåll
av denna webplats, se
www.femtrappor.se

birgitta stenberg